Traktaties

Net als iedere ouder wilt ook u natuurlijk dat uw kind uitgroeit tot een gezonde volwassene die lekker in z’n vel zit. Een gezonde leefstijl is daarvoor de beste basis.
Trakteren is een feest voor elk kind. Trakteren is een spannend moment, waarbij een kind goed voor de dag wil komen in de klas. Het is daarom belangrijk dat de traktatie er leuk en feestelijk uitziet. Vetten en suiker doen er minder toe. Een gezonde traktatie is niet te veel en niet te groot en bevat weinig calorieën. Het is natuurlijk niet verplicht iets eetbaars uit te delen. Stuiterballen, een pen of een ander klein cadeautje zijn ook een mogelijkheid. Kiest u wél voor iets eetbaars, dan is een belangrijk uitgangspunt dat een traktatie een extraatje is. Het hoeft dus niet groot te zijn! Zowel in zoet als in hartig zijn goede keuzes te maken. Fruit is het gezondst om uit te delen. Hartige traktaties als chips of zoutjes bevatten meestal veel calorieën en verzadigd vet, waardoor kinderen vaak hun broodtrommel niet meer leeg eten. Een klein zakje chips bevat meestal al 150 calorieën en 9 gram vet. De aanbevolen hoeveelheid vet voor een kind van 4 tot 8 jaar is ongeveer 40 gram vet en voor een kind van 9 tot 12 jaar ongeveer 60 gram vet per dag. Een kind komt dus snel aan zijn aanbevolen hoeveelheid vet.

Een traktatie zonder snoep kan bestaan uit brood, eierkoeken, ontbijtkoek, rijstwafels, soepstengels, kleine cadeautjes, stukjes groente, stukjes fruit, pannenkoek, popcorn, rozijntjes of waterijsjes. Wilt u graag snoep trakteren, combineer dan iets gezonds met een klein snoepje.

Suggesties voor traktaties zonder snoep

Brood, eierkoeken, ontbijtkoek, rijstwafels en soepstengels
– Minikrentenbol met eventueel een leuke prikker, parapluutje of vlaggetje erin
– Eierkoeken versierd
– Ontbijtkoek in stukjes en versierd met een leuke prikker, een leuk parapluutje of vlaggetje of verpakt in bonbonpapiertjes (zogenaamde caisses)
– Minirijstwafel met halvarine en gekleurde vruchtenhagel of gekleurde muisjes
– Soepstengel met een speeltje of een ballon in een kleurig bakje

Cadeautjes

– Klik-klak-kikker
– Roltong
– Stuiterbal
– Armbandje
– Leuk potlood of aardige pen
– Knikkers in een zakje of stuk cellofaan met een strik
– 3 schoolbord- of stoepkrijtjes bundelen met strik

Fruit en groente

– Augurk met parapluutje
– Mandarijnen versierd:
met parapluutje of in een puntzak van gekleurd papier
als poes: Gebruik de steelaanzet als neus. Steek bovenin twee amandelen als oortjes, gebruik twee cocktailprikkers als snorharen en twee kleine rozijnen of krenten als
ogen. Snijd eventueel aan de onderkant een klein stukje af, dan staan de poezen stevig.
Als Maja de bij: Teken met zwarte viltstift een gezichtje op een mandarijntje en steek er twee cocktailprikkers in als voelsprieten. Blaas een ballon* niet te groot op en
plak dit als lijf aan de mandarijn. Schrijf eventueel eerst een tekst op de ballon
– Meloen of komkommer met een parapluutje
– Trosje druiven in cellofaan dichtgeknoopt met een strik of mooi lint
– Sinaasappelolifant: Gebruik kleine sinaasappels. Snijd uit de schil een slurf en trek deze een beetje los van het vruchtvlees. Maak met twee rozijnen oogjes. Snijd eventueel aan de onderkant een klein stukje af, dan staan de olifanten stevig.
– Spies met fruit zoals druif, mandarijn, aardbei, blokje meloen en/of mango
– Spies met kerstomaatje, klein augurkje, stuk komkommer, blokje meloen, ananas of mango, partje mandarijn, druif
– Spies met kaas en tomaat in leuke vormpjes zoals sterren, hartjes of maantjes.

Pannenkoek
– Pannenkoekrolletje ; gebruik eventueel kant en klare pannenkoeken: Besmeer pannenkoeken dun met hazelnootpasta of jam en rol ze op óf rol pannenkoeken op met daarin een lange (kabel)spek en snijd ze met een scherp mes in stukjes. Zet de rolletjes vast met een parapluutje, vlaggetje of andere prikker.
– Steek 1 à 2 pannenkoekrolletjes aan een prikker met een aardbei
– Steek 1 à 2 pannenkoekrolletjes aan een prikker met kleine marshmallow of yoghurtgum

Popcorn
– Popcornrups: Een rups van een lange strook crêpepapier met in ieder segment boterhamzakjes popcorn. Vul kleine boterhamzakjes met popcorn. Maak zoveel zakjes als er kinderen zijn. Kies een mooie kleur crêpepapier en leg het papier in de lengte helemaal uit. Vorm met een prop papier in het crêpepapier een kop van de rups. Leg achter de kop een zakje popcorn, vorm het crêpepapier er omheen, bind het vast met een lintje en doe hetzelfde met de volgende zakjes popcorn. Steek in de kop twee cocktailprikkers als voelsprieten en teken er ogen en een mond op.
– Mooie wegwerpbekertjes (K3, Kikker, Barbie, Cars enz.) met popcorn
– Doorzichtig bekertje popcorn verpakt in cellofaan en dichtgebonden met lint
– Puntzakje van een vouwblaadje met popcorn

Rozijntjes
– doosjes rozijntjes verpakt met lint of ballon

Meer suggesties voor traktaties kunt u vinden op de Traktatieposter van het Voedingscentrum en op diverse websites zoals www.gezondtrakteren.nl en www.party-kids.nl
Sigrid van der Marel-Sluijter, diëtiste i.o.